top of page

Uyku Sorunları - II

  • Yazarın fotoğrafı: Zeliha SUBASI
    Zeliha SUBASI
  • 2 Eyl 2022
  • 2 dakikada okunur

Kadınlar erkeklerden daha fazla uyusa da, uyku sorunu yaşayan kadınların oranı erkeklerden daha fazladır.


Kadınlar erkeklere göre daha fazla uyku sorunu yaşamaktadırlar. Yaşlılar ise uyku bozuklukları açısından en dezavantajlı gruptur. Araştırmacılar, en çok uyku bozukluğu yaşayanların 65 yaş üzerindeki yaşlılar olduğunu tespit etmiştir. İnsomnia, hipersomnia (Her yerde kolayca uykuya dalma, uyku süresinin uzaması, uyku atakları, gündüzleri aşırı uykulu olma ile karakterize bir uyku bozukluğu.), parasomnia (Uykuya dalma esnasında ya da uyurken, uykunun evreleriyle eş zamanlı olarak ortaya çıkan davranışlarla karakterize uyku bozukluğudur. Uyku sırasında istenmeyen davranışlar ya da kâbuslar görülebilir), REM Uykusu Davranış Bozukluğu (REM uykusunda kişinin konuşması ve istenmeyen hareketlerin oluşması ile karakterize uyku bozukluğudur. REM uykusu, uykunun son kısmına hâkim olduğu için bu tür hareketler de genellikle uykunun sonlarında görülür.) yaşlılıkta karşılaşılan uyku bozuklukları kategorisindedir.[1]


Uykusuzluk, ruh sağlığınızı olumsuz etkiler.


Uykusuzluk ya da uyku bozuklukları çeşitli sorunları beraberinde getirir. Uyku sürecinde günlük bilgilerimiz beynimiz tarafından biçimlendirilir, kategorize edilir ve gerektiğinde hatırlanmak üzere kısa ya da uzun süreli hafızaya kaydedilir. Ancak sorunlu bir uykuda beyin bunu yapamadığı için uykudaki bozukluklar kısa-uzun süreli belleği olumsuz etkiler.

Uykusuzluk duygu-durumu etkileyerek dengesiz, duygusal ya da çabuk öfkelenen bir ruh haline sebep olabilir. Uzun süre devam eden bir uykusuzluk ise depresyon ve kaygı bozukluğunu tetikleyebilir. Yeteri kadar uyunmadığında ya da dinlenilmediğinde problem çözme becerisi, konsantrasyon ve yaratıcılık düzeyi normalin altına düşer. Bu durum trafik kazası ya da yaralanmalara sebep olabilecek diğer türlü kazalara sebep olabilir.


Fiziksel sağlığımız da uykumuzdan etkilenir.


Yetersiz uyku, grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara sebep olan virüslere karşı bağışıklık sistemini zayıflatarak bu tür hastalıklara daha kolay yakalanmaya sebep olur. Uykusuzluk insülin salınımını etkileyerek kan şekerinin yükselmesine yol açar. Ayrıca günde 5 saatten az uyumak kan basıncının artması riskini de beraberinde getirerek kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

Uyku bozuklukları sonucu beyine vücudun dengesiz yetersiz olduğuyla ilgili mesaj taşınır. Bunun sonucunda fazlasıyla yemek yenilmiş olsa bile yine de yiyeceğe aşırı düşkünlük görülür. Bunun sonucunda da fazla kilo alımı olur.

Uykusuzluk denge ve koordinasyon sistemini etkileyerek kişiyi düşme ya da diğer fiziksel kazalara daha yatkın hale getirir.

Son olarak uykusu sorunları cinsel istekte/libidoda azalmaya neden olur. Erkeklerdeki cinsel istek azalması testosteron seviyesindeki düşüşle ilgilidir.[1]

[1] https://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body#1

"İyi bir uyku ve uzun bir kahkaha, bir doktorun kitabındaki en iyi tedavilerdir." – Irish Preverb

Sonuç...


Tüm bu sebeplerden dolayı kaliteli ve sağlıklı bir uykunun insan sağlığı için oldukça önemli olduğu söylenilebilir. Günlük yaşam kalitesinin düşmemesi, beden ve ruh sağlığının korunması, mevcut hastalıkların ağırlaşmaması için uyku sağlığına dikkat edilmelidir. Uyku bozukluklarının tedavisi için bir uzmandan destek alınmalı, ilaçlı ya da ilaçsız tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.


 
 
 

Comments


bottom of page